Българска търговско-промишлена палата (БТПП) подкрепя инициативата на свои членове за промени

...
Българска търговско-промишлена палата (БТПП) подкрепя инициативата на свои членове за промени
Коментари Харесай

Искат по-лесно да се инсталират фотоволтаици

Българска търговско-промишлена палата (БТПП) подкрепя самодейността на свои членове за промени в нормативната уредба тъй че да се опрости процедурата за създаване на фотоволтаични централи за лична уотреба-

Инициативата е на браншовата организация към БТПП " Соларна академия България " (Solar Academy) и нейни директни членове. 

Според Цветан Симеонов, ръководител на работодателската организация, без ясни тласъци и административни облекчения няма да е сполучлив бърз растеж във ВЕИ енергийните източници. " Високите цени на тока са единия тласък, за другия сме предложили незабавни и вероятните за това държавно управление промени в процедурите ", разяснява Цветан Симеонов.

Според работодателската организация и нейните членове, не задоволително бързите дейности от страна на държавното управление поставят бранша и потребителите в неконкурентно състояние по отношение на останалите участници на Eвропейския съюз и забавят зеления преход в страната. Нужно е в къси срокове да се приспособява нормативната рамка на законово и подзаконово равнище, за понижаване на регулаторните режими, прецизно съблюдаване на периодите по издаване на разрешителни и обезпечаване на гласност на административните дейности, по отношение на понижаване на риска от корупционните схеми.

Въпреки направените законодателни промени през тази година, за облекчение на режима на издаване на позволение за градеж на съоръжения в региона на възобновимите енергийни източници и присъединението им към електрическите мрежи, те са извънредно незадоволителни, а направените промени за облекчения не обгръщат дребните и междинни предприятия. 

Един от визираните проблеми е, че процесите не са уеднаквени и всеки план зависи от тълкуването на Закон за устройство на територията (ЗУТ) и решението на обособените общини или техните архитекти. Това води до ненужно закъснение, оскъпяване на планове, а и до тяхно преустановяване.

През октомври е била извършена среща сред ръководителя на БТПП, Цветан Симеонов и служебния министър на енергетиката, Росен Христов, по време на която бяха коментирани главните проблеми и методите за тяхното решение. По време на срещата представителите на БТПП настояха в къс интервал да бъдат осъществени и нужните законодателни дейности за подготовка и транспонирането на Директива (EC) 2018/2001 за поощряване потреблението на сила от възобновими източници, които ще спомогнат за превъзмогването на проблемите на бизнеса в областта на създаване на енергийни обекти за произвеждане на електрическа сила.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР